YÖNETİM KURULU ÜYESİ AYŞE SARISU PEHLİVAN'IN EGE BÖLGESİ TOPLANTISINDAKİ KONUŞMASI

Değerli meslektaşlarım,
Ege Bölgesi toplantı duyurusuna gösterdiğiniz ilgiden dolayı çok teşekkür ederim. Hoşgeldiniz.
Ben İzmir 16.Asliye Ticaret Mahkemesi Yargıcı Ayşe Sarısu Pehlivan, aynı zamanda Yargıçlar Sendikası Yönetim Kurulu Üyesiyim. Yalnız taştan duvar olmaz diyerek örgütlü olmayı seçenlerdenim. Bu toplantıyı düşünen organize eden Ayşe, Fatma, Ahmet, Mehmet ve Hasan, Hüseyin’ in Ayşe’siyim.
Değerli dostlar
Biz bir “oluşum” değiliz. bir “grup” değiliz. bir “hareket” değiliz. bir “platform” değiliz.
Biz bir kıvılcımız. Yargının birileri tarafından yönetilip yönlendirilmesinden bıkıp, “bi şey yapmalı” diyen, gücün yanında yer almayan, üstünlerin hukukunun yerleşmesine razı gelmeyen, gücün sopası olmak istemeyen, yargıyı kendi önyargılarından, inançlarından, siyasi düşüncesinden, yaşam tarzından dahi korumaya özen gösteren herkesiz.
Kendisi hakkın teminatı olduğu halde kendi teminatı olan HSYK’nın oluşumuna katkı sağlamak isteyen, gücünü yargı teşkilatından alan, siyasetin gölgesinde kalmayacak, meslek mensuplarının önünü objektif kriterlere göre açacak, bir yere atananın neden atandığını, atanmayanın ise nedenini bildiği, şikayet edildiğinde objektif soruşturmalar yapılacağına inandığı, üzerine amiyane tabirle çizdirmek için müfettiş göndermeyeceğine inandığı, bakılabilecek seviyenin çok üzerinde olan dosya yığının içerisine yargıç ve savcıyı atmadığı, hadi attı diyelim dosyasına gerekli özeni göstermediği, kararını zamanında yazmadığı ileri sürülerek cezalandırmayan, Avrupalı meslektaşların “sizin hakimleriniz süpermen” cümlesini ironik olarak söyletmeyecek, yeni Tolgalar, Nebiler, Didemler yaratmayacak, farklılığımızın zenginliğimiz olduğunu kabul eden, tek tipçi HSYK istemeyen, başka ülkelerin yargı sistemlerine imrenerek yaşamak istemeyen herkesiz.
Amacımız;
Aday belirleme süreci yaşayan yargının sivil toplum kuruluşlarına, bu süreci tamamlamadan önce bölgemizde çalışan yargı mensuplarının fikir, düşünce ve eğilimlerini paylaşma fırsatı yaratmaktır.
Yargı mensuplarının nasıl bir HSYK istediklerini ortaya koyma, yargı örgütlerinin de önce yargı teşkilatını dinleyip, buradan aldıkları fikir ve eğilimlerle adaylarını belirlemelerini, belirledikleri adayları yine yargı teşkilatının takdirine sunmalarını sağlamaktır.
Bu nedenle çalışmamızı “aşağıdan yukarıya” olarak tanımlıyoruz.
Hepimizin malumu olduğu üzere örgütsel çalışmalar için yargı, fikir birliği, uzlaşısı olmayan bir alan.
Sessiz çoğunluk örgütsüz kalmak istiyor. örgütsüz olarak oy kullanmak istiyor.
Biz bunu gördük ve anladık. Amacımız örgütleri yok saymak değil bilakis birlikte çalışarak güçlenmektir. Bu yüzden bu toplantıların tüm ülkede bölgesel yapılarak devam edilmesinde fayda görüyor, Ege Bölgesinin yapılacak bu toplantılara emsal olmasını istiyoruz.
Biliyoruz, ülkemizin yaşadığı onca şeyin sonunda, en çok kaybettiğimiz şey “birbirimize olan güvenimiz” oldu. Bu yüzden herkese, her şeye ve her duruma kuşku ile bakıyoruz.
Bir yargı mensubu olarak “kuşku ile baş etme” konusunda deneyimliyiz. Hepimiz, hergün adliyelerimizde “kuşkuyu yenme” işi ile uğraşıyoruz.
Gelin seçim sürecine ilişkin kuşkularımızı da en bildiğimiz yöntem ile yenelim.
Tıpkı işimizde olduğu gibi; tarafları dinleyelim, sadece beyanları ile yetinmeyip sorular soralım, delilleri değerlendirelim ve vicdani kanaatimize dayalı olarak kararımızı verelim.
Yargı için, ülke için, adalet için neyin iyi ve doğru olduğuna karar verdiğimiz de kuşkularımız yenilmiş demektir.
Tıpkı işimizi yaptığımız sırada olduğu gibi, kararımızı verdiğimizde ve doğru kararın bu olduğuna vicdani kanaat getirdiğimizde oyumuzu verelim.
Verdiğimiz karar ne olursa olsun, sonuç iyi olacaktır.
Vicdani kanaatimize uygun kararı verdikten sonra, bu kararımızı, “peki kazanır mı?”, “buna oy verirsem şu gelir mi?”, “buna oy verirsem başıma bir şey gelir mi?” gibi sorular ile değiştirirsek, ortaya çıkan sonuç ne olursa olsun, iyi olmayacaktır. Bu şekilde verilen oylarla kazananlar da aslında kazanmış olmayacaktır.
Gelin, bu kez, oylarımızı birisine ödünç vermeyelim.
Bu kez, oylarımızı gerçekten hak ettiğine inandığımız adaylara verelim.
Bu kez, oylarımızı önümüze konulan “öcülerden” korkmadan verelim.
Bu kez, oylarımızı “bize oy vermezseniz, şunlar gelir” diyenleri dinlemeden verelim.
Unutmayalım “yargı sadece bağımsızlığı hedefleyenlerin inancıyla bağımsızlaşacaktır”
Seçimlerin iki grup arasında geçeceği algısı yaratılarak seçime girilmek isteniyor. Bu algı yönetimi sağlıksız ve tehlikelidir. Bunlarla mücadele etmek, doğru yöntemi savunmak hukuk insanlarının görevidir. Bunu bir kez daha hatırlatıyor göle çaldığımız mayanın tutmasını bekliyoruz.
Hukuktan aldığımız güç ile kıvılcım olarak başlıyor, yıldızlaşmayı umut ediyoruz.
Bu maksatla yaptığımız çağrıya ve davetimize kulak veren, sivil yargı örgütlerinden;
Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Genel Sekreteri Mustafa Karadağ,
Yarsav Başkanı Murat Arslan, Başkan Yardımcısı Bülent Yücetürk’ü
yerlerine davet ediyorum.Toplantımızın usul ve yöntemi, Modaratörümüz Murat Aydın tarafından açıklanacaktır. Sözü ona bırakıyorum.
verimli bir toplantı olmasını diliyor sevgiler sunuyorum.
Unutmayalım ‘yalnız taştan duvar olmaz’. Birlikte olalım, yıldızları yakalayalım...