Didem Yaylalı Hakkında Basın Açıklaması

Didem Yaylalı Yargıçlık Mesleğinin Yüzakıdır!

Didem Yaylalı 1987 doğumlu, Ankara yargıç adayı gencecik bir kadın meslektaşımız. İntihar ederek yaşamına son verdi. Üzgünüz, öfkeliyiz.

Didem evrensel hukuk ilkelerinin tüm insanlara tanıdığı hak ve özgürlüklerin bilincinde olan, stajyer olmasına rağmen tanık olduğu hak ihlalleri karşısında susmayıp görüş belirten bir meslektaşımızdı.

Adalet.org sitesinde Ankara’daki Gezi protestoları hakkında “ Bu akşam Bestekar sokakta insanlar pasif haldeydi, bir tek provokasyon yoktu. Herkes demokratik hakkını kullanıyordu. Toma birden girdi, direk hedef alıp gaz bombası attı, apartmanın içine gaz bombası attı, birden çok vatandaşın evine gaz bombası attı, insanları hedef alıp plastik mermi sıktı...İnsan canı kamu malından sayılmadığı için değersiz galiba” diye yazıyordu.

Maalesef kendisi de insan canını kamu malından saymadıkları için ona değer vermeyenler tarafından göz göre göre ölüme sürüklendi.

Bu mesleğin Didem gibi tanık olduğu olayı eğip bükmeden anlatan, kendine özgü düşünceleri olan ve haksızlıklar karşısında tutum alan, mesleğe kabul aşamasındayken bile, davranışlarım benim aleyhime ne tür sonuçlar doğurur, şeklinde hesap, kitap yapma onursuzluğuna düşmeden mesleğin etik kurallarına uygun davranan genç kadın ve erkeklere ihtiyacı var.

Didem genç bir kadın meslektaşımızdı. O erkek egemen sistemin sayısız baskılarına da göğüs germek zorunda kaldı. Son dönemlerde iyice yaygınlaşan kadınların yaşam tarzlarına müdahale ve onları kamusal alandan uzaklaştırma tutumlarından o da nasibini aldı. Kadın yargıç sayısı giderek bu yüzden azalıyor.

Yargıçlar Sendikası olarak HSYK’nın Didem Yaylalı'yı mesleğe kabul etmeme kararını reddediyor, onu yargıçlık mesleğinin yüz akı olarak kabul ediyoruz.

Didemi psikolojik baskı, yıldırma ile yaşamından vazgeçmeye zorlayanları protesto ediyoruz.

Bu ilk değil, HSYK haksız, hukuksuz uygulamalarıyla sendikamızın kurucu üyesi dürüst, onurlu, mesleğine aşık Faruk Yıldırım Ermerak’ın da erken yaşta aramızdan ayrılmasına neden olmuşlardı. Unutmadık.

Haksızlıkların takipçisiyiz.

YARGIÇLAR SENDİKASI